Ideológiailag Képzetlen

TGM, ez most vicc volt vagy komoly?

2017. július 11. 15:39 - Ideológiailag Képzetlen

Azt kéred, hogy a fél baloldal hajtson végre kamikaze akciót hazaszeretetből?

Tamás Gáspár Miklós előállt egy bizarr gondolattal. Olyannyira bizarr, hogy első olvasásra csak néztem, hogy hol van a poén, amit nem vettem észre. Szerinte minden, a jobbtól kicsit is balra álló ellenzéki párt álljon félre és hagyja egyedüliként indulni az MSZP-t, vagy ha erre nem hajlandók, akkor legalább a szavazóiknak legyen annyi eszük, hogy nem voksolnak az esélytelenebb pártokra. Tehát arra az indulóra kellene most szavaznia a csalódott embereknek, aminek a korábbi támogatói nagyrészt most más pártokra szavaznak, vagy inkább nem is szavaznak? Bravó!

Elmélete - miszerint a kisebb pártok könnyen megtehetnék, hogy félreállnak az MSZP útjából - se nem indokolt, se nem logikus, ráadásul hülyék lennének önszántukból politikai öngyilkosságot elkövetni, tekintve, hogy nekik még nagyon meg se térülhetett (elsősorban nem anyagilag értem a megtérülést) az az energia, amit eddig belefektettek a létezésükbe. 

Bár TGM többször hangsúlyozza, hogy ő személy szerint nem MSZP-fan, a harmadik után már nekem kezd kínos lenni, hogy mennyire erőlteti. Én mondjuk el is hiszem neki, hogy nem szavazna rájuk, csak azt nem értem, hogy ő miért nem hiszi el ugyanezt a kormányt váltani akarók többségéről. Már régen nem a határozottan pártot választó, biztos szavazók meggyőzéséről szól a választás, hanem épp azon bizonytalanokról, akik akkor se szavaznának az MSZP-re (se a Fideszre, hozzáteszem), ha egypártrendszer lenne és puskát tartanának a fejükhöz. Biztos vannak olyanok, akik két válás után újra hozzámennek az elsőhöz, de azért nem ez a jellemző. Részben az MSZP belső válsága vezetett a politikával szemben érezhető kiábrándultsághoz és apátiához, amit annyira nehéz kezelni, hogy néha már egy-egy párszázas nagyságrendű tüntetésre is azt mondjuk, sokan voltak. Hátbaveregetjük magunkat, hogy végülis jó az az eredmény, amit sikerült nagy nehezen kicsikarni a választásokból, mert megnyertünk több választókerületet és a több, az több, mint az egy, ami rossz, tehát a több az jó. Logikus, nem?

Csalódtam az MSZP-ben. Eldöntöttem, hogy nem szavazok az MSZP-re. Még rosszabb jött. Tehát inkább mégis őket választom, mert azóta voltak kormányon/bizonyítottak/új emberekkel van feltöltve/nincsenek belső ellentétek....oh, wait, egyik sem igaz!

Ebben az országban egy olyan politikai özönvízre lenne tömeges igény, ami eltakarítja mindazt, ami bemocskolódott a korrupt kormányzások alatt, mert nehéz már megkülönböztetni a jót a rossztól. A balosok elnézőek a simongáborokkal, mint ahogy a fideszesek is a rogánantilopokkal szemben. Ezt a meglévő igényt felismerve időről időre jelennek meg pártok, akik hirdetik az elmúltnyolcév, elmúlthúszév, elmúlthuszonxév, valamint a jelenlegi politikai pártok elutasítását, csakhogy közben ők is szép lassan a rendszer részeivé válnak. A "Lehet más a politika" is csak "LMP" ma már. Akik komolyan gondolták az eredeti szlogent, továbbálltak. Egy új formációnak ez a hozzáállás csak nagyon rövid ideig tud igazán hiteles lenni, ezért nehéz ezt a lendületet kihasználni és robbanásszerűen kormányt váltani vele.

Ha meg nincs új, maradnak az eddigiek és nincs más lehetőség az összefogáson kívül, ami legalább lefedi a választók nagyobb részének pártpreferenciáját. A megoldást inkább egy minél szélesebb körű összefogás jelenthetné, ahol a hangsúly a kormányváltáson van elsősorban és nem a rivalizáláson.

 p. s.: Elolvastam még egyszer a cikket, sajnos a poént azóta se találtam. Viccnek meg kicsit erős. 

93 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ideologiailagkepzetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr9712656735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2017.07.12. 07:44:44

TGM-nek igaza van. Ez a racionális hozzáállás. Más kérdés, hogy a racionalitás és a magyar baloldal nem szerepel ugyan abban a könyvben...

Brumm Brumi 2017.07.12. 07:55:55

www.atv.hu/belfold/20141117-andre-goodfriend-elment-a-bito-szalonba

Belföld
ÍRTA Gavra Gábor
2014-11-17 11:48:00
André Goodfriend elment a „Bitó-szalonba”

Részt vett a Bitó László lakásán megrendezett szombat esti összejövetelen André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője – tudta meg az atv.hu több, az eseményen jelen levő forrásból. Értesülésünket a házigazda, Bitó László is megerősítette.

Baloldali és liberális értelmiségiek, valamint parlamenti ellenzéki pártok politikusai mellett ezúttal André Goodfriend, az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője is részt vett szombaton a Bitó László lakásán rendezett összejövetelen. Nemcsak részt vett, de forrásaink egybehangzó állítása szerint énekelt is (az egyik jelenlévő szerint zongorakísérettel).

Bitó rendszeresen tart értelmiségiek és baloldali politikusok részvételével összejöveteleket lakásán. Most szombaton azonban a szokásos meghívotti kör mellett André Goodfriend is jelen volt az összejövetelen.

A Bitó-szalonnak nevezett értelmiségi kör sajtóértesülések szerint fontos szerepet töltött be 2014 magyar belpolitikájának fordulataiban. A hvg.hu a nyáron arról írt, hogy itt született meg Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségének ötlete. A lap szerint „Bitó László író lakásán rendszeresen találkozó a fővárosi liberális értelmiségiek hívtak fel MSZP-s politikusokat, hogy elfogadható lenne-e számukra Falus Ferenc jelölése”.

Januárban pedig Bitó és rendszeres meghívottai Fischer Iván lakásán találkoztak Bajnai Gordonnal és ekkor beszélték rá, hogy fogadja el Mesterházy Attila közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségét és a koordinált indulás helyett az MSZP, a DK és az Együtt közös listás indulását az áprilisi országgyűlési választáson.

Egy másik hétfői írásunkban arról is beszámoltunk, hogy az amerikai ügyvivő a 19 éve meggyilkolt izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin fiával találkozott vasárnap este Budapesten. Juval Rabin és André Goodfriend a “konfliktusok megoldásának lehetőségeiről” beszéltek - írta az ügyvivő Twitter-üzenetében."

Tessék figyelmesen újraolvasni az akkori- igencsak mértékletes- beszámolót.
Mi változott?
Jó, Badfriend nembarátunkat azóta elhordta a szél, ez talán a legnagyobb pozitív változás. Úgy néz ki, az izraeli nagykövetnek is hamarosan halaszthatatlan magánügyi problémák miatt távoznia kell.
És Házmesteri elvtársat felváltotta Botka elvtárs.

És kb. ennyi. A bitók, fischerek , tgm-k etc. most is ugyanolyan rettegéssel nézik a naptárt és ahogy közeledik a 2018-as választási dátum, őrjöngve, hisztizve bármilyen eszközzel próbálják megakadályozni az újabb bukást.
Mert ne legyen illúziónk: tudván hogy demokratikus választásokon esélyük nincs újra hatalomra kerülni, ha alkalmuk lesz rá, még egy kis polgárháború kirobbantásától sem riadnának vissza, úgy ősztől számítva, ahogyan már a gyulyásmártonok elkottyantották, a charlesgati forgatókönyv alapján.

És ennek a delíriumnak az egyik jele tgm "'javaslata".
Valljuk be: ez egy foikkal jobb mint a választások bojkottálása a "demokratikus ellenzék" által, amivel egy másik hasonszőrü állt elő.

Muhaha.

Pilotax 2017.07.12. 08:03:18

Komoly és értelmes ember már régen nem veszi komolyan Tamás Gáspár Miklóst.

deflorator01 2017.07.12. 08:25:42

@Brumm Brumi: Ja, muhaha.. De jó! Győzni fog ismét a fidesz, és akkor végre tényleg olyan demokrácia lesz itt, ahol a fideszes uraságok előtt meg kell emelnem a kalapomat, talán majd még térdet is kell hajtanom, különben rám vág a rendőr. Nem is értem, hogy a sok buta miért nem szavaz a fideszre, miért csak másfél millió okos ember vanaz országban. Bár hogy mennyire okosak... legtöbbnek még 8 általánosa sincs.... Na de ebből is látszik, hogy az intelligencia nem a papíron múlik... :D

deflorator01 2017.07.12. 08:27:32

De hogy a cikkhez is hozzászóljak, TGM hagy makogjon butaságokat, komolyan venni soha nem lehetett.

szekőcei 2017.07.12. 08:29:34

csókolom, nem kéne a bácsi (gyk.: TGM) gyógyszerét beállítani most már rendesen?!

Ez így, viccnek is túl durva.

turbólyuk 2017.07.12. 08:36:46

Egyszerű győzelem-vereség koordináta rendszerben TGM logikus lépést javasol.
A valóság azonban nem feltétlenül logikus, mert ezzel nem az a baj, hogy így a kisebb ellenzéki pártok eltűnnek, hanem az, hogy az MSZP esetleg nyerhet. Ez pedig azért baj, mert az MSZP nem a megoldás (a hazai politika betegségére), hanem maga is a probléma része.

Kivlov 2017.07.12. 08:46:07

@Ad Dio:
A racionális hozzáállás, ha felépítenek egy embert egy normális programmal, aki mögé 5-9 év múlva oda tud állni az ország. De 7 év szeretcsétlenkedés, marakodás után csak egy botkájuk van. jövőre meg egy újabb buktájuk. :D

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.12. 08:47:21

TGM-nek a saját szempontjából igaza van. Az ő fő célja a liberális nyugati hatalompártiság visszállítása, s erre valóban az a legmegfelelőbb módszer: egyetlen liberális párt indulása.

MACISAJT 2017.07.12. 08:57:50

Mi ebben a csoda? Hiszen "ezek" mindig agyalnak/szervezkednek:
nepszava.hu/cikk/1007464-az-utolso-pillanatban-vagyunk---neves-kozeleti-szemelyisegek-felhivasa/

"Az utolsó pillanatban vagyunk" - neves közéleti személyiségek felhívása
nepszava.hu|2014. jan 8. 17:31

Információink szerint az Együtt-PM vezetője a múlt héten találkozott Fischer Iván lakásán Bitó László író, orvoskutató mellett többek között Heller Ágnes filozófussal, Konrád György íróval, Radnóti Sándor esztétával, Parti Nagy Lajos és Závada Pál írókkal. Egyebek között az ő javaslatukra döntött Bajnai Gordon hétfő reggeli bejelentése mellett. A demokratikus erők összefogásának hírére neves közéleti személyiségek felhívást tettek közzé. Ismertetjük a dokumentum szövegét, és az aláírók, valamint a csatlakozók listáját.

A közlemény így szól: "Mi, alulírottak, megkönnyebbülten és teljes egyetértéssel vettük tudomásul, hogy végre elindult az a folyamat, amelynek eredményeképp megszülethet a demokratikus erők teljes körű összefogása. E nélkül ugyanis elképzelhetetlen a jelenlegi autokratikus hatalom leváltása, a magyar demokrácia és a jogállamiság újjászületése.

Felszólítjuk mindazokat, akik érdemi közreműködői lehetnek az együttműködésnek, hogy ne késlekedjenek, rendeljék alá érdekeiket a közös célnak, s ha kell, javasoljanak új miniszterelnök jelöltet, hiszen az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még van remény a jogállam helyreállítására.

Akinek fontos a magyar demokrácia ügye, határozottan lépjen fel az együttműködés érdekében. Fogjunk össze, minden demokratára szükség van! A haza mindenek előtt!

Bitó László, író
Csáki Judit, színikritikus
Heller Ágnes, filozófus
Konrád György, író
Parti Nagy Lajos, író
Radnóti Sándor, filozófus
Vásárhelyi Mária, szociológus
Váradi András, biokémikus
Závada Pál, író"

Oszt most -már azoknak akik időközben nem dobták fel a pacskert, mert a dk-s bandériumból már a +60-as is szépreményű ifjúnak számít- ismét eljött az utolsó utáni pillanat.:P
És lengyel szürke kardigános antikasszandra lászló vezetésével ( mindig annak az ellenkezője jön be annak amit jósol) ismét összefogdosást szerveznek..
Na de ami böszmét illeti: tartsa meg a Devla még jó sokáig. Olyan ő mint egy lebutított vírus, ébren tartja a választók immunrendszerét.

déjá vu39 2017.07.12. 09:15:04

@Brumm Brumi: Mondd aranyoskám, a Bitó lakásán 2014-ben történteknej, a Goodfriend - Rabin találkozónak mi köze van a cikk témájához?

incognito ergo sum 2017.07.12. 09:25:31

TGM-re soxor mondták már, hogy elment az esze, de most tényleg.

Brumm Brumi 2017.07.12. 09:30:30

@déjá vu39: "Mondd aranyoskám, a Bitó lakásán 2014-ben történteknej, a Goodfriend - Rabin találkozónak mi köze van a cikk témájához? "

Olvasd hangosan, oda van írva:

A bitók, fischerek , tgm-k etc. most is ugyanolyan rettegéssel nézik a naptárt és ahogy közeledik a 2018-as választási dátum, őrjöngve, hisztizve bármilyen eszközzel próbálják megakadályozni az újabb bukást.
Mert ne legyen illúziónk: tudván hogy demokratikus választásokon esélyük nincs újra hatalomra kerülni, ha alkalmuk lesz rá, még egy kis polgárháború kirobbantásától sem riadnának vissza, úgy ősztől számítva, ahogyan már a gyulyásmártonok elkottyantották, a charlesgati forgatókönyv alapján.

És ennek a delíriumnak az egyik jele tgm "'javaslata".
Valljuk be: ez egy foikkal jobb mint a választások bojkottálása a "demokratikus ellenzék" által, amivel egy másik hasonszőrü állt elő.

---

Nnna. Ha még mindig nem érted "aranyoskám", akkor felezz,kérd ki a közönség segítségét vagy telefonálj a vágópistának...

Brix 2017.07.12. 09:33:25

Politikai özönvíz nem várható, mert a magyar társadalom nincs kormányváltó hangulatban. Az életszínvonal növekszik, egyre jobb a gazdasági helyzet, így az emberek- még ha sokmindennel elégedetlenek is- nem fognak váltani. Az MSZP soha nem lesz már váltópártja a Fidesznek, talán majd a Momentum, pár év múlva, ha felismerik a helyes utat...A magyar társadalom többsége konzervatív, ezért konzervatív programot kell adni, és nem a Pride-ra járni...DE, ezt elmondtam már az LMP-nek is... Csak egy út van az ellenzéki győzelemhez: mérsékelt jobboldali program , amely a korrupció felszámolását is kitűzi , a fő célok között... Természetesen , a migránsokat sem kell engedni, mert ebben nemzeti konszenzus van. Amíg az a politika , hogy csináljunk mindent fordítva , mint Orbán, addig nem lesz az ellenzéknek esélye!

Szabványok 2017.07.12. 09:36:31

TGM terve logikus, de két baj van vele:
* A végeredmény (MSZP győzelem), alig lenne jobb, mint a mostani fidesz uralom.
* Kivitelezhetetlen.

Másik részről viszont a híres angol detektív kizárásos módszerével megállapíthatjuk, hogy ez a rendelkezésre lló utak közül az egyetlen járható. Mert amíg van 10 ellenzéki párt, amelyekre a szavazók 9% voksol, mégis a fidesz nyer 10%-kal, hiszen egyéniben a relatív többség elég, listán meg csak annyi kell, hogy meglegyen a többségük a Parlamentben.

A fentiekből következően nagy valószínűséggel a fidesz fog nyerni jövőre, Magyarország meg folytatja a nyugai kultúrkörtől, a kapitalizmustól, a szabadságtól(liberalizmustól), a fejlődéstől való elszakadását. Megismételjük a 70 évvel ezelőtti mutatványt, amikoris kijelentettük, hogy okosabbak vagyunk,mint a világ vezető országai, a saját (keleti) utunkat járjuk. Nem baj, 40 év múlva majd lesz újra rendszerváltás.

nemecsekerno_007 2017.07.12. 09:45:59

MSZP??? Ami a "jobbközéptől" balra van, az mehet mind a levesbe. Mind az MSZMP öröksége.

Aztán majd ha lesz egy normális alakulat 4-5 év múlva, akkor esetleg lehet a mostani kormány alternatívája.

Addig meg el lehet kezdeni állásinterjúkra járni, ha a politizálás láthatóan szarul megy.

nemecsekerno_007 2017.07.12. 09:58:14

@Brix: Jaja, ott a pont. Klasszikus mondás:

- Újra és újra ugyanazzal próbálkozni és más eredményt várni elég nagy ostobaság.

röf 2017.07.12. 10:14:58

@Szabványok:
"A fentiekből következően nagy valószínűséggel a fidesz fog nyerni jövőre, Magyarország meg folytatja a nyugai kultúrkörtől, a kapitalizmustól, a szabadságtól(liberalizmustól), a fejlődéstől való elszakadását.“
Ismerve a mai „nyugatot“, ez nem is akkora probléma.
Mi nem a mai EU-ba léptünk be 2004-ben.
Azóta pedig sokminden kiderült, többek között az is, hogy mire kellettünk mi -és a nálunk is szakadtabb országok- a nagy nyugati konszerneknek.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2017.07.12. 10:20:45

Szerintem álljon félre mindenki inkább Fodor Gábor egyszemélyes pártjának útjából!

chrisred 2017.07.12. 10:22:00

@MaxVal BircaMan HJCD: TGM szélsőbalos, hozzád hasonlóan.

chrisred 2017.07.12. 10:23:42

@nemecsekerno_007: Csak az a gond, hogy jobbközép párt nincs - mert Vonáék cukisodását nem lehet komolyan venni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.12. 10:40:32

"A megoldást inkább egy minél szélesebb körű összefogás jelenthetné, ahol a hangsúly a kormányváltáson van elsősorban és nem a rivalizáláson."

És a kormányváltás után már nem is lesz rivalizálás? Békés egyetértésben kormányoznak azok, akik eddig acsarkodtak egymásra?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.12. 10:45:45

@chrisred:

TGM azonban egyfajta kommunista-liberális keverék, míg én populista baloldali konzervatív vagyok.

Az tény, hogy van, amiben egyetértek TGM-mal. Vele van miben, a fősodrú ballibbekkel nincs miben.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.12. 10:47:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Komolyan mondom, már szeretném, ha Orbán nem szerezne 50 %-ot jövőre. Nagy élvezet lenne a ballib gágogó cirkuszt végignézni, ahogy koalíciót lépnek a Jobbikkal, majd szétesnek 5-6 frakcióra 2 hüónapon belül.

legeslegujabbkor 2017.07.12. 10:49:31

@Szabványok:

TGM gondolom a nyugati demokráciákra gondolt, ahol a konzervatívabb, hagyománytisztelő és a nyitottabb, új utakat kereső embereknek is van egy-egy pártjuk, és ezek szépen elvitatkoznak egymással.

De ez már megint nem jó példa Magyarországra, mert itt minden normális megoldás paródiába fordul (parlament helyett egypárturalom)

akist 2017.07.12. 10:50:46

Már néhány kommentben megfogalmaztam az MSZP 2018-as választási jelszavait:

1. MI KEVESEBBET LOPTUNK...

2. SZAVAZZ RÁNK, MEGEMELJÜK AZ ADÓDAT!

...és a legújabb:

3. TGM IS MINKET TÁMOGAT.

Fordítsuk komolyra a klaviatúrát: TGM épp szembe megy a szavazói igényekkel. Az MSZP/DK-nak kellene vissza lépni a fiatalok javára. El tudnám képzelni, hogy a "másik" oldal csak 35 év alatti jelöltet indít. Magyarul teljes ELITVÁLTÁS a baloldalon!

2017.07.12. 11:01:28

@MaxVal BircaMan HJCD: Figyu, könnyen lehet, hogy bejön a vágyad, mert a jelenlegi elmeállapotából kiindulva hamarosan kinéz neki egy zárt osztály. Az utóbbi napokban mi van vele? Gazolni ment Grazba? XD
Jót fogok röhögni, amikor a talpnyalói egymás torkának esnek, miközben a felcsúti egy gumiszobában eszegeti a saját kakiját.

chrisred 2017.07.12. 11:05:58

@MaxVal BircaMan HJCD: Elnézést, de polgári középről nézve ezek erősen egybemosódnak. Mint a Brian életében a Jeruzsálemi Felszabadítási Front meg a Felszabadítási Front Jeruzsálemért.

inebhedj - szerintem 2017.07.12. 11:06:19

@Ad Dio:

A magyar baloldalnak van már egy nagy gyűjtőpártja és többségében fel is sorakozott mögé: a Fidesz. Aki ezt nem tette meg, de valamelyest aktív, az az ellenzéki pártok mögött sorakozott fel. TGM elmélete gyakorlatilag annyi, hogy a Fidesz helyett most az MSZP mögé sorakozzanak fel a baloldali népek. Ez valóban racionális, de nem politikai, társadalmi, hanem üzleti okokból, ti. mindazok számára, akik a nem a kormánypárti bal, hanem az ellenzéki bal uszályába tartoznak.

Alternatív megoldás lehetne még, hogy ne csak a jelenlegi támogató, hanem az összes aktív baloldali választó sorakozzon fel a Fidesz mögött. Lehet, hogy az elmélet kibontásának későbbi részeiben erről is lesz szó.

Netuddki. 2017.07.12. 11:13:13

TGM-nek elmentek otthonról. A tolvaj fideszes vezérkart meg nem leváltani, hanem lecsukni kell!

Maszop? Muhaha! A vezetőik csak azt lesik, hogy újabb 4 évig héderezhessenek a parlamentben közpénzen.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.12. 11:27:55

@chrisred:

Liberális nézőpontból mindenki szemét fasiszta és komcsi, ezt tudom.

Bobby Newmark 2017.07.12. 11:57:54

@Ad Dio: VAGY az MSZP számolhatná fel magát a picsába, és akkor az őskomcsi nyugger gecik, akik világéletükben ugyanarra az MSZMPre szavaztak, hirtelen nem lenne egyértelmű, hogy hová kell tenni az x-et, és TALÁN életükben először elgondolkodnának a politikán. A maguk szintjén persze.

chrisred 2017.07.12. 11:58:59

@MaxVal BircaMan HJCD: Tetszik, de annyiban módosítanám, hogy legyen kétharmaduk ahhoz, hogy hatályon kívül tudják helyezni a politikusi szervezett bűnözés jogrendbe ágyazott sarokköveit, kezdve az alaptalantörvénnyel. Utána aztán elharaphatják egymás torkát.

chrisred 2017.07.12. 12:00:42

@maxval a mélyelemző birca: Nálam sokkal többet tudsz a liberális nézőpontról.

2017.07.12. 12:13:38

Inkabb varok meg negy evet, de olyan part jojjon, aki kepes egyedul legyozni a fideszt es lesz eleg ereje es tarsadalmi tamogatottsaga kezelni ahelyzetet, mert a fidesz nem fog siman lelepni, ha veszit. Felesleges koaliciozni, lattuk mar eleget, nem mukodik. Mszp? Hagyjuk mar! Leszerepeltek, nincs egy vallalhato arc.

patkányarcúáginéni 2017.07.12. 12:15:38

@Brix:
"... korrupció felszámolását is kitűzi..." volt már: "üvegzseb" program. Mehettek aztán (vereség után) a börtönbe.

dr. mesterséges színezék 2017.07.12. 12:28:03

"Azt kéred, hogy a fél baloldal hajtson végre kamikaze akciót hazaszeretetből?"

- Na de most tényleg... most hülyéskedsz??? Most tényleg azt akarod, hogy a töketlen Lajos, meg a Tomori mondja meg nekünk... hogy jönnének ők ehhez, baeg!? Szarakodjanak csak ők Mohácsnál a törökkel, mi meg majd tudjuk, hogy nekünk mi a jó.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.12. 12:32:13

@chrisred:

Nem lesz kétharmaduk. De ha lenne, pontosan mi a bajod a hatályos alkotmánnyal? Mely pontjai akadályozzák az esetleges ballib kormányt?

dr. mesterséges színezék 2017.07.12. 12:32:30

@Kishableany: "Inkabb varok meg negy evet, de olyan part jojjon, aki kepes egyedul legyozni a fideszt es lesz eleg ereje es tarsadalmi tamogatottsaga kezelni ahelyzetet,"

Úgy lesz az.
Majd a császárszállási horgászegyesület párttá alakul, és odacsap. Azzal kezdik, hogy Ádert kitiltják a tóról, bevonják a sportegyesületeket, hogy Szijjártó sehol se tudjon futsalozni, és a madarászokat, hogy Rogán helikopterezései váljanak lehetetlenné, onnan meg nincs megállás.

Bobby Newmark 2017.07.12. 12:32:59

@Kishableany: Aztán majd megint még négyet, meg megint, aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy még mindig csak vársz, aztán már nem tudod benn tartani a pisit.

FASZOM ebbe a hozzáállásba, dögölj meg te is, pont mint a fasszopó fidesznyikek, pont annyira rühellek téged is.

patkányarcúáginéni 2017.07.12. 12:40:11

@Bobby Newmark:

Nyugalom, elvtárs! Itt megfontolt, bölcs emberek beszélgetnek.

chrisred 2017.07.12. 12:45:06

@MaxVal BircaMan HJCD: 50%-uk se lesz. Sajnos, nem hogy akadályoznának egy álmodbeli ballib kormányt, hanem éppen olyan lehetőségeket adnának a kezükbe a polgárokkal szemben, mint ami a mostani rezsimnek van.

Duplaxiii 2017.07.12. 12:55:02

Mindig szétröhögöm magam, amikor az mszp-t olvasom az egyetlen megváltó lehetőségnek.
Egy ócska mszmp utódpártot, ami ma is a régi struktúrával üzemel. Az mszmp a kisz-t tartotta fiókanevelőnek, most kunhalmi és a többi honnan is érkezett? Nincs ma is a ismert kizárólag politikai lapaú vonal az iskolákból a pártvezetésbe? Botka? Egy büdös percet nem dolgozott, az érettségi után azonnal politizált.
Hazánkban soha nem volt a baloldalnak bázisa, azt a szovjetek hozták létre fegyverrel.
Most megint ők a megváltók?????
Kinek?
TGM egy sértett erdélyi kommunista pali, remeg agyú, remek elemző, gondolkodó, de sértett kirekesztő stílusú.
Nem libsiket akarja ez, hanem a neki jó emlékű meleg kis balos, egypártrendszerű fészkecskét.
A mai korból valójában már semmit sem ért...

dr. mesterséges színezék 2017.07.12. 13:19:20

@Duplaxiii: TGM nem sértett, hanem konkrétan megháborodott, és nem ma.

De Bobby Fischer se volt normális, amikor azt azért látta, hogy mik a lehetőségek a táblán.

patkányarcúáginéni 2017.07.12. 13:33:13

@Duplaxiii:
Jobban tenné, ha csak gondolkodna magában a filozófus úr. Valóságérzéke nulla.

5perc 2017.07.12. 13:46:37

@MaxVal BircaMan HJCD:
"Nem lesz kétharmaduk. De ha lenne, pontosan mi a bajod a hatályos alkotmánnyal? Mely pontjai akadályozzák az esetleges ballib kormányt? "
Rossz arra gondolni, miket kezdhetne a jelen tákolmánnyal és "jogrendszerrel", mint fegyverrel az mszp kormányon.

Helga Beauty Salon. 2017.07.12. 14:24:28

Baloldali filozófus. Hirtelen nem tudnék ennél rosszabbat mondani.

GyMasa 2017.07.12. 14:55:12

@Duplaxiii:
Es, akkor mi van, ha az a terve, hogy az MSZP vegleg eltunjon a sulyesztoben?
Mert pl. ha csak az MSZP-re lehetne szavazni es igy is buknanak, akkor az azert elegge latvanyos jele lenne annak, hogy nincs rajuk szukseg.
Bar, afelol egy szemernyi ketsegem sincs, hogy az MSZP meg abban az esetben em tudna levonni a megfelelo kovetkeztetest. :-(

GyMasa 2017.07.12. 14:56:37

@5perc:
...Rossz arra gondolni, miket kezdhetne a jelen tákolmánnyal és "jogrendszerrel", mint fegyverrel az mszp kormányon...
Es, szerintem siman hasznalnak is.
VOlt mar olyan, hogy hatalomra jutas utan hirtelen eppen az ellenkezojet kelllett csinalni, mint, amit igertek.

ben2 2017.07.12. 15:18:02

Nem az MSZP belső válsága okozta a baloldal összeomlását, hanem a 2010 előtti kormánypárti szekértábor által erőltetett neoliberális gazdaság- és társadalompolitika, mely pont az MSZP szavazóbázisát lökte vesztes pozícióba.
Így az addig 40% bal - 40% jobb politikai váltógazdálkodás felborult és lett belőle 15% bal 30% jobb, 15% szélsőjobb felosztás egy nagy adag bizonytalannal.

Innentől bármilyen baloldali számmisztika két dolog miatt hülyeség:
1. A Jobbik felé elszivárgott valaha baloldali szavazók begyűjtése nélkül a baloldalnak matematikailag sincs esélye választást nyerni, ebből a táborból viszont éppen a Fidesz csemegézik akár a saját jobbközép, mérsékelt szavazóinak lemorzsolódásának árán is (lásd: migráns kampány).
2. 2010 óta sem az MSZP, sem egyetlen mérhető támogatottsággal rendeljező baloldali párt sem szakított a neoliberalizmussal, sőt annak lényegi elemei minden ellenzéki párt politikájában megtalálhatóak. A legjobb példa erre a klasszikusan baloldali eredménynek számító vasárnapi boltzár megfúrása egy magát szocialistának nevező párt által.

Az ellenzéki és bizonytalan szavazók tehát egyszerűen nem hiszik el, hogy Orbán leváltásával nem a 2010 előtti neoliberális kormányzás térne vissza és ezért - bár távolról sem szimpatizálnak Orbánnal -, valójában egy hangos kisebbségen kívül nem nagyon érdekeltek a kormányváltásban. Némi kiigazításban, azaz a Fideszes teljhatalom megnyírásában, helyi szintű változásokban persze nagyon is, így valójában nem a kormányváltást, hanem a hatalom kiegyensúlyozásának esélyét játssza el éppen a baloldali ellenzék egymás furkálásával.

Ezen a helyzeten a TMG által felvázolt megoldás természetesen csak rontana, de ennek elutasítása semmivel sem visz közelebb az ellenzéki győzelemhez, mert ahhoz nem csak az ellenzéki pártoknak, de a teljes értelmiségi holdudvaruknak is alapjaiban kellene megváltoznia.
Jelenleg, ha egy új pártkezdemény látványosan elutatsítja a neoliberalizmust, akkor az ellenzéki média azon nyomban kiátkozza és eltűnnek a süllyesztőben. Ha pedig nem utasítja el, akkor a választók - médiatámogatással vagy anélkül - elintézik egy legyintéssel, hogy ez is csak egy neoliberális pártocska a sok közül (lásd: Momentum) és eltűnnek a süllyesztőben.
Valódi ellenzéki fordulatot tehát csak a baloldali értelmiségi holdudvar és a belvárosi, hardcore neoliberális humánértelmiség közötti látványos szakítás fog hozni (értsd: a "Farkasházy koalíció" felbomlása), ami letéríthetné a baloldalt a neoliberális kényszerpályáról, de ehhez még sok választást el kell vesztenie a baloldalnak.

kvadrillio 2017.07.12. 15:28:30

az mszp azért esett direkt szét, hogy így szétaprózzák a savazatokat és a fidesz nyerhessen ! Ezzel segíti a fideszt hatalmon maradni ! :) Így az mszp sokkal kevesebb savazatot kap... DE M ÉGIS REMÉLEM, A FIDESZ ELTAKARODIK !

chrisred 2017.07.12. 15:46:34

@GyMasa: Nagyjából ez történt minden alkalommal, bárki is jutott hatalomra.

GyMasa 2017.07.12. 16:04:39

@chrisred:
...Nagyjából ez történt minden alkalommal, bárki is jutott hatalomra....
Igen, es ezert kellene most vegre valami mast csinalni, hogy az eredmeny is mas legyen.

chrisred 2017.07.12. 16:19:18

@GyMasa: Már bőven ideje lenne, csak nem tudom, mi az a más, amit csinálni kellene. Ha csak az nem, amire Antall József célzott.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.12. 16:24:18

@ben2:

Így igaz.

A magyarok zöme baloldali, így jobboldali programmal képtelenség választ nyerni.

ben2 2017.07.12. 16:30:03

@chrisred:

" legyen kétharmaduk ahhoz, hogy hatályon kívül tudják helyezni a politikusi szervezett bűnözés jogrendbe ágyazott sarokköveit"

És mit raknának a helyére?
A kismillió baloldali párt elfogadná a Jobbik "szentkoronatanos" alkotmánytervezetét?
Vagy a Jobbik a melegházasságot?
Kilépnének az EU-ból, ahogy a Jobbik szeretné, vagy beállnának az Európai Egyesült Államok koncepció mögé, ahogy a baloldal?
Lebontanák a kerítést vagy lövegtornyokkal erősítenék meg?

Mindkét nagy ellenzéki blokk törzsszavazóit a "nincs kompromisszum" elv tartja egyben, így hiába állapodnak meg a sarkallatos törvények lecseréléséről, abban nem jutnának dűlőre, hogy mire cseréljék le azokat.
Ha ugyanis hajlnanának a kompromisszumra, akkor kiderülne, hogy a legtöbb kétharmados szabálynál a Jobbik-baloldal közötti arany középút valójában az, ami most van, legfeljebb a Fidesz helyett ők turkálnának a húsosfazékban.
Arról nem is beszélve, hogy az összes jobbik-baloldal koalíciós ötletelés lényege, hogy csak a kétharmados szabályok megváltoztatásáig maradnának egyben, utána kiírnák az előrehozott választásokat. Így viszont az "Orbán rendszer" lebontásának részletei részévé vállnának az előrehozott kampánynak.
Na innentől sok sikert a pragmatikus törvényalkotáshoz.

Janossz 2017.07.12. 16:53:54

@MaxVal BircaMan HJCD: "míg én populista baloldali konzervatív vagyok."
Ilyen állatfajta pedig nincs. A háromból csak kettő lehetsz egyszerre.

Janossz 2017.07.12. 17:27:19

@MaxVal BircaMan HJCD: A konzervatív populizmust még nem találták fel.
Csak álruhaként használatos.

ben2 2017.07.12. 17:41:22

@Janossz:

Mivel jelenleg a politikai kategóriák körül évtizedek óta zajlik a szómágia, igazából bárki lehet bármi, mert már a politikai kategóriák definíciója is része a politikai sárdobálásnak, azaz hitkérdést csináltak belőlük.

Így pl. a baloldali azt is jelentheti, hogy kiáll az elnyomottak jogaiért a szabadság, egyenlőség, testvériség nevében, de jelentheti azt is, hogy - valamilyen megmagyarázhatatlan okból - az MSZP-re szavaz.

Ugyanez igaz a konzervativizmusra: a modern konzervativizmus abból a felismerésből indul ki, hogy a társadalmi válsághelyzetekben az egyének nem feltétlenül a közösség számára legelőnyösebb módon viselkednek, így a hosszú távon bevált társadalmi normákat - és azok betartatását - tartja a legfontosabb közösségszervező elvnek.
Sokak számára viszont a konzervativizmus egyet jelent a maradisággal, a modernség teljes elutasításával, vagy pl. 2010-ben az MDF zászlóshajójául választott Bokros Lajossal (aki most éppen radikális neoliberális).

A populista is érdekes kategória.
Populistának azt a politikai irányzatot szokták tartani, ami könnyen érthető, jól hangzó, de primitív és hibás megoldási javaslatokkal szerez támogatókat olyan társadalmi rétegektől, amelyek számára a bonyolult gazdasági és politikai problémák megértése túl nagy feladat és hajlamosak elfogadni a könnyen emészthető megoldásokat.
Manapság viszont az is populista, ami nem liberális, de valamiért népszerű.
A liberális demokrácia sosem tudott igazán mit kezdeni azzal 22-es csapdája helyzettel, hogy ha minden hatalom a népé, akkor a nép akár el is utasíthatja a liberalizmust. A liberalizmus népszerűségének csökkenése idején tehát automatikusan beindul a populistázás, hiszen ha valami népszerű, de nem liberális az csak azért lehet, mert a szegény népet leegyszerűsítő ígéretekkel megvezették populisták. Így maradhat (a saját fogalmai szerint) demokrata az, aki a nép akarata ellenére le akarja tolni annak torkán a liberális megoldásokat.

Azaz lefordítva a mai magyar közállapotokra, a "populista baloldali konzervatív" azt (is) jelent(het)i, hogy:

- populistának bélyegeznek, mert nem vagyok liberális és büszkén vállalom
- ettől függetlenül kiállok az elnyomottak érdekeiért, a szabadság, egyenlőség, testvériség nevében (de nem szavazok az MSZP-re)
- a tárdasadalom legalapvetőbb szervező erejének tartom a hosszú távon működőképesnek bizonyult társadalmi normákat (és sem 2010-ben, sem most nem szavazok Bokros Lajosra)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.12. 17:45:00

@Janossz:

Alapvetően a populizmus 2 válfaja a balos és a jobbos. Az egyik az agonizáló középbalt akarja felváltani, anélkül, hogy szélsőbalra menne, s ugyanez fordítva: az agonizáló középjobbot akarja felváltani, anélkül, hogy szélsőjobbra menne.

Én alapvetően baloldali vagyok. Európia értelemben. Persze nem a szó magyar értelmében, mert Mo-on a bal jobbot jelent, s a jobb meg balt. A középjobb számomra ugyanolyan rossz, mint a középbal, sőt ha nagyon kell váélasztani, inkább az utóbbit vélasztom.

S a kulturális-erkölcsi tengelyen meg konzervatív vagyok. ez elsősprban keresztény hitem következménye.

S populista vagyok, nem elitista.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.12. 18:05:41

@deflorator01:

"Nem is értem, hogy a sok buta miért nem szavaz a fideszre, miért csak másfél millió okos ember vanaz országban. Bár hogy mennyire okosak... legtöbbnek még 8 általánosa sincs"

Akkor értelmezzük, amit írtál. A Fideszt támogató másfél millió ember legtöbbjének nincs meg a 8 általánosa sem. A Fideszt NEM támogatók nyilván az intelligentsia, a magasan képzett profik négy és fél milliós tömege.

Ez esetben mi is a bajotok a magyar oktatással? Négy és fél millió magasan képzett, többségében posztgraduális képzésen is átesett tudós emberfője van az országnak. Ezzel népességarányosan világelsők vagyunk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.12. 18:07:55

@turbólyuk:

"az MSZP nem a megoldás (a hazai politika betegségére), hanem maga is a probléma része."

Ez az egész mai baloldali ellenzékre áll.

Janossz 2017.07.12. 18:08:04

@MaxVal BircaMan HJCD: "Alapvetően a populizmus 2 válfaja a balos és a jobbos"
Eddig jó. Olyan, hogy konzervatív populizmus biztos van, csakúgy mint ateista katolikus, vagy fából vaskarika.

Az egyik az egyénből indul, hierarchiából, egyenlőtlenséget vall, a másik a nép, a massza boldogítását tekinti elhivatott szerepének.
Az egyik a tradíció, hagyományok őrzője lenne mindenáron, a másiknak mindig egy kurva jó receptje, lehetőleg holnaptól felforgatni a világot.
Készséggel elhiszem, hogy benned megfér a két irányzat. Rólad elég sok mindent el lehet képzelni. :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.12. 18:11:38

@Szabványok:

"A végeredmény (MSZP győzelem), alig lenne jobb, mint a mostani fidesz uralom. "

Alig lenne jobb? Sokkal , de SOKKAL rosszabb lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.12. 18:35:34

@ben2:

"A liberális demokrácia sosem tudott igazán mit kezdeni azzal 22-es csapdája helyzettel, hogy ha minden hatalom a népé, akkor a nép akár el is utasíthatja a liberalizmust. A liberalizmus népszerűségének csökkenése idején tehát automatikusan beindul a populistázás, hiszen ha valami népszerű, de nem liberális az csak azért lehet, mert a szegény népet leegyszerűsítő ígéretekkel megvezették populisták. Így maradhat (a saját fogalmai szerint) demokrata az, aki a nép akarata ellenére le akarja tolni annak torkán a liberális megoldásokat."

Már hogyne tudna mit kezdeni vele - főképp azért, mert nincs is csapdahelyzet. A receptet már Lenin megírta, az pedig a bolsevik élcsapat-ideológia.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.12. 18:54:41

@Janossz:

Téves: a populista lehet újító, progresszív és lehet hagyományőrző, konzervatív. Miközben pl. más kérdésekben egyetértenek.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.12. 18:57:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A kommunisták nem értenek egyet veled. Ajánlok neked egy igazi komcsi cikket a témáról: rednews.hu/index.php/rovatok/58-kiemelt-temank/726-macron-mint-a-neoliberalizmus-legfelsobb-foka

Szóval érdemes a neokommunista médiákat olvasni, mert sok értelmes dolog is van ott. Ahogy persze a szélőjobbosból is. Persze csak a minőségit, a "halál a zsidókra" és a "romboljuk le Hamburgot" típusú marhaságokat nem kell olvasni.

na4 2017.07.12. 19:08:15

TGM szét van csúszva. Szerintem sosem volt 100-as. Egész életében semmit sem csinált szófosáson kívűl.

csakférfi 2017.07.12. 21:22:45

@MaxVal BircaMan HJCD:
Beleolvasgatta a macroni jellezőkbe. Mármint kommunista szemszögből. Közelít az "igazsághoz".
Mégis az gondolom más szelek kezdenek el fújni a politikában.
Trump barátkozik Putyinnal.
Merkelt kiosztja.
Kína rendezi vitás határkérdéseit az oroszokkal. Sőt közös vállaljozásokat indítanak.
Kína fontosnak nevezi oroszországot mint partnert.
Kína kommunosta.
Oroszország "tózse" diktatúra.
Amerika meg cdak üzletelni akar. Leszarja a "libbant" eszméket.
A brexit gyengíti az uniót.
G20 as zárónyilatkozat csak porhintés a közvéleménynek.
Az unio (merkel-macroni libbat eszmék)
Magára maradt.
:)

csakférfi 2017.07.12. 21:25:36

@na4:
Tgm csak egy ingyenélő.
Dolgozni nem szeret. Csak agyal hogy lenne jobb.
Vélemény vezér akar lenni.
Nem világos mit esznek rajta a népek.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.12. 21:33:55

@Janossz:

A jobbos és a balos populisták is antiliberálisak és kapitalizmus kritikusok.

Ad Dio 2017.07.12. 22:24:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A jobboldal demokrácia korlátozása anno a cenzus volt: Bármiről lehet beszélni, de nem akárkinek! Ne pofázzon már bele az, aki nem elégé "érdekelt"...
A (liberális)baloldal demokrácia korlátozása az un "liberális demokrácia". Bárki belepofázhat, de nem MINDENRŐL lehet beszélni. Vagyis vannak tabu témák, amikben szentírásként kell hinni.

mindkettő megbukott. Lehet populistázni, de ez már csak utóvédharc. A populizmus sokszor nem más, mint a józanság szava, az ideológiák ellenében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.12. 22:31:49

@Ad Dio:

Ezt így még nem gondoltam végig, de igazad van, és nagyon találó a megkülönböztetés.

morph on deer 2017.07.12. 22:51:26

@Bobby Newmark:
"hirtelen nem lenne egyértelmű, hogy hová kell tenni az x-et, és TALÁN életükben először elgondolkodnának a politikán"

A legjobb megoldás lenne!
A jelek szerint neki is futnak ennek az öntökönlövő megoldásnak, Botka már melegít!
Remélem, végre összejön nekik.

chrisred 2017.07.13. 05:44:44

@Ad Dio: Ez így nem áll össze. Először is a liberalizmus jobboldali eszmekör, tehát nem lehet a jobboldalisággal ellentétpárba állítani. A konzervativizmussal persze igen. Na de a konzervativizmusnak sokkal több tabutémája van, kezdve az "isten, haza család" szentháromsággal, sőt, mivel eleve tekintélyelvű ideológia, lényegében tabukkal bástyázza körbe a mindennapi életet. A liberalizmus viszont, már etimológiai alapon is, csak a személyhez kapcsolódó jogokat tekinti tabunak, vagy ha jobban tetszik, megkérdőjelezhetetlennek és vitathatatlannak.

Ad Dio 2017.07.13. 08:25:53

@chrisred:

Te már eleve baloldali olvasattal élsz a liberalizmusról. Innentől fals a képed.

chrisred 2017.07.13. 08:30:41

@Ad Dio: Mert milyen a liberalizmus baloldali olvasata?

Ad Dio 2017.07.13. 08:32:24

@chrisred:

"Na de a konzervativizmusnak sokkal több tabutémája van, kezdve az "isten, haza család" szentháromsággal, "

Nem lehetne róla vitatkozni? Hol élsz Te drága barátom. Reggeltől estig ezeken megy a vita :-). A liberális demokrácia rendszerében azonban van egy ennél sokkal-sokkal kötöttebb szabályrendszer, ami dogmatikus, nem vitatható alap. A baloldal pedig hajlamos ezt az alapot folyamatosan kiterjeszteni, hogy bizonyos kérdésekről el se indulhasson a vita, hiszen ilyet röndös világokban (vö. pl "európai alapértékek" gyűjtőnév), nem vitatunk.

Ez jellemzően a liberális baloldal demokrácia korlátozása.

chrisred 2017.07.13. 08:49:22

@Ad Dio: Nem lehet, vagy aki vitatkozik róla, nem igazán konzervatív, csak annak hiszi magát. Nagyon kevés igazi konzervatív van manapság, sokan a hierarchikus rendszerek tiszteletét azonosítják a konzervativizmussal. Holott az az ázsiai kasztrendszerű kommunizmusnak ugyanúgy sajátja volt.

A liberalizmus valóban sokkal érzékenyebb a társadalmi, szociális, életmódbeli változásokra, pont azért, mert humánközpontú ideológiai rendszer. A XVIII. században egy rabszolgatartó amerikai polgár, vagy a XIX-ben egy magyar kisnemes, akinek jobbágyai voltak, teljes joggal tarthatta magát a liberalizmus hívének.

chrisred 2017.07.13. 08:53:37

@Ad Dio: Az európai alapértékek tisztelete egyáltalán nem liberális gondolat. Az uniós alapjogi charta elkészítésében a tagországok konzervatív politikai erői ugyanúgy résztvettek, mondhatni, teljesen konszenzusos dokumentum lett.

Ad Dio 2017.07.13. 09:25:06

@chrisred:

"Nem lehet, vagy aki vitatkozik róla, nem igazán konzervatív, csak annak hiszi magát. Nagyon kevés igazi konzervatív van manapság"

Jobboldal, baloldal, konzervatív, liberális, mi számít szélsőségnek, mi mainstreamnek... ezek önmagukban ritkán megfelelhető, definiálható kérdések. Egy adott viszonylatrendszerben azonban elég jól lehet pozícionálni - főleg kissé retrospektíven ;-).

"A liberalizmus valóban sokkal érzékenyebb a társadalmi, szociális, életmódbeli változásokra, pont azért, mert humánközpontú ideológiai rendszer. "

Őőőőő.... nem... ez részben a Te wannabe gondolatod, részben megint a baloldali olvasatod. A liberalizmus mint gazdaságpolitika, minden csak nem szociálisan érzékeny. A liberalizmus mint az egyén érdekeinek kimaximálója, minden csak nem társadalmi érzékenység stb...

A politikai értelemben vett liberalizmus egy hosszú és termékeny folyamat, ami az adott kor bizonyos kérdéseire adott válaszokat, illetve küzdött bizonyos jelenségek, intézmények ellen/mellett, mikor hogy adta az igény. Az ellenoldal az ancient regime volt, ami a világ konzerválásában volt érdekelt. A liberalizmus tömegek igényét fejezte ki (ebből a a szempontból nyugodtan nevezhették volna őket populistának), míg az ellenoldal a konzervatív nevet kapta. A liberalizmus a múlt század 50-es évei óta a nyugat győztes politikai eszme rendszerévé vált. Mint ilyen alapértékként épült be a nyugati világba, ahogy pl. a római jog vagy épp a kereszténység etikája. Mára a politikai liberalizmus -mint minden győztes eszme - egyre inkább megmerevedik, konzervatívvá válik. Nem véletlen populistázza most épp ő az ellenoldalt :-).

Ad Dio 2017.07.13. 09:29:21

@chrisred:

Ami le van írva, azzal nincs is semmi baj. Amit hozzágondolnak. Na azzal van. Megkérdőjelezhetetlen dogmatizmus ez semmi más. Ráadásul a "dogmákat" grafittal írják és könnyen alakulnak menet közben is (olcsó példa a Dublim-i Egyezményekhez való hozzáállás értelmezése).

Ma nem egyetérteni azzal, amit a liberális kánon állít, PONT olyan, mint a középkorban nem egyetérteni az egyházzal volt: HAERETICUS, EXCOMMUNICATIO....

chrisred 2017.07.13. 09:31:50

@Ad Dio: Mindig az a gond veled, hogy megspórolod az időt mások szövegeinek értelmezésétől, és inkább a saját gondolataiddal helyettesíted be. "Érzékeny a szociális változásokra", ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy szociálisan érzékeny, sőt, a liberalizmus mint gondolatkör individuális jellegét tekintve jellemzően pont a fordítottját.

chrisred 2017.07.13. 09:42:00

@Ad Dio: A folyamat, amit leírtál, egyébként létező, csak megint rosszul értelmezed. A keresztény erkölcsiség valóban döntően megváltoztatta a középkori Európa társadalmát, de ezzel párhuzamosan kiépült egy hatalmi szervezet, a katolikus egyház, amelyik kizárólagos értelmezési jogot tartott fenn a kereszténység bármilyen tézisével kapcsolatban, és dogmákkal tartotta sakkban az embereket. Ugyanez a helyzet a polgári szabadságjogokkal is. Természetesnek vesszük, hogy léteznek, ugyanakkor pont az a politikai hatalom vindikálja magának a jogot, hogy eldöntse, mikor és mennyire élhet a polgár a jogaival, amelyikkel szemben a szabadságjogok védelmet és függetlenséget biztosítanak.

Ad Dio 2017.07.13. 09:47:05

@chrisred:

Na, látod ebben egyetértünk. Épp ezért írtam minden ponton oda a tisztánlátás kedvéért, hogy a politikai liberalizmusról beszélünk. A Te hasonlatoddal élve az "egyházról" és nem pedig az eszmerendszerről.

chrisred 2017.07.13. 09:58:00

@Ad Dio: Soha nem veszem figyelembe őket, ha a liberalizmus lényegéről van szó. Ezt az ideológiát nem az ő érdekükben "találták fel", hanem ellenük.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.13. 10:14:19

@chrisred:

"Nem lehet, vagy aki vitatkozik róla, nem igazán konzervatív, csak annak hiszi magát."

No true Scotsman. Gondolod, hogy van, akinél még beválik?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.13. 10:22:00

@chrisred:

Az "európai alapértékek" a libsi ideológiában olyannyira tabutéma, hogy még definiálni sem szabad őket. Az uniós alapjogi charta meg egy sor gumiszabály, nem több.

chrisred 2017.07.13. 12:36:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, a gumiszabály már a megfogalmazásában mérlegelést engedélyez. Ilyesmi nincs az alapjogi chartában.
süti beállítások módosítása